Geslaagde bijeenkomst zwerfvuil in Hattem

Geslaagde bijeenkomst zwerfvuil in Hattem
 

Donderdagavond 30 januari werd op het stadhuis in Hattem een informatieve avond over zwerfvuil gehouden. Bij de bijeenkomst waren onder ander 15 mensen aanwezig die al zwerfvuil ruimen of een afvalbak geadopteerd hebben.

 

Wethouder Schipper heette iedereen welkom en zei erg verrast te zijn door het grote aantal aanwezigen. Allemaal mensen die Hattem een warm hart toedragen en hun steentje bijdragen of bij willen gaan dragen.

Ervaringen van de mensen die al zwerfvuil ruimen werden uitgewisseld. ‘Ik heb mensen uit mijn buurt gevraagd om mee te doen en spontaan hebben zich een aantal mensen aangemeld’, aldus een van de vrijwilligers. ‘Ik heb ervaren dat we hiermee de saamhorigheid in de buurt vergroten. We zijn begonnen met een alert app, later een koffieochtend, en nu zwerfvuil. Zo is zwerfvuil geen doel maar een middel om een leuke ochtend of middag met de buurt te hebben’, zo zei een andere inwoner van Hattem. Dit werd beaamd door een aantal anderen. Op een grote plattegrond van de gemeente was aangegeven in welke straten/wijken al zwerfvuil wordt geruimd.

Petra Streng, werkzaam voor het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA legde aan de nieuwe mensen uit dat sommige mensen in hun eentje zwerfvuil ruimen, op momenten dat hen dat uitkomt. Anderen ruimen op vaste tijden met een groepje zwerfvuil. Zo kan ieder op pad gaan wanneer het hem of haar het beste past. De materialen worden gefaciliteerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA.

Tijdens de bijeenkomst hebben 14 vrijwilligers zich aangemeld om zwerfvuil op te ruimen. De vrijwilligers een afvalgrijper, vuilniszakken, handschoenen en een veiligheidshesje ontvangen van Mooi Schoon. ‘Want die hesjes zijn heel goed voor de veiligheid, maar ook om te laten zien dat wij ons inzetten om Hattem schoon te houden. We hopen dat daar een preventieve werking van uit gaat’, zei een van de mensen die al 5 jaar zwerfvuil ruimt.

Aan het eind van de avond reikte de wethouder de aanwezigen een leuk presentje uit. Het was een dienblaadje, gemaakt van de oude gele mededelingenborden die bij de NS op de perrons hangen. Een mooi voorbeeld van recycling.

ä