“Hardlopend op zoek naar zwerfafval”

“Hardlopend op zoek naar zwerfafval”
 

 

Als Onno Slagboom uit Zwolle zwerfafval ziet liggen, jeuken zijn handen direct. Hij houdt van ongerepte en schone natuur, en daar is geen plek voor (zwerf)afval. Daarom organiseert de hardlooptrainer van Runningclub RCL en vrijwilliger van Mooi Schoon jaarlijks plogging-routes. Plogging is een combinatie van afval opruimen en hardlopen. “Zo slaan we twee vliegen in een klap: een alternatieve hardlooptraining én een schone omgeving.”

 

Hoe ziet een plog-training er precies uit?

“Twee keer per jaar lopen we in drie of vier groepen verschillende routes in de buurt van Zwolle, Heino en Laag-Zuthem. En ook op landgoed Den Alerdinck is een groep die afval opruimt. Vóór de coronapandemie zijn we daarmee begonnen. We lopen de ploggingroutes altijd in de periode tussen de halve marathon van Zwolle in juni en de hardloopclinic voor de najaarsmarathon, die vaak in juli begint. De groepen lopen dan onder begeleiding van een trainer over fietspaden en openbare wegen en rapen ondertussen afval op. Het saamhorigheids- en groepsgevoel dat daardoor ontstaat, is mooi om te zien. Samen maken we de omgeving waar we als RCL’ers zo vaak gebruik van maken weer schoon. Dat geeft een goed gevoel.’

 Wat is de rol van Mooi Schoon bij het ploggen?

“We worden goed ondersteund door de medewerkers van Mooi Schoon. Ze geven ons materialen als handschoenen, grijpers en vuilniszakken in bruikleen en zorgen ervoor dat het afval afgevoerd wordt. Op Den Alerdinck bijvoorbeeld hadden we met Mooi Schoon afgesproken dat we de volle vuilniszakken langs de weg konden zetten, zodat ROVA die meteen kon ophalen. Want op een gegeven moment weegt zo’n zak een kilo of twaalf. Dat loopt niet zo lekker. Daarom is het fijn dat we goede afspraken kunnen maken. De lijntjes zijn kort en de laagdrempeligheid van Mooi Schoon past goed bij RCL.”

Ruim je ook in je eigen tijd zwerfafval op?

“Als er opruim-evenementen zijn in de buurt sta ik vooraan. We hebben al eens zwerfafval opgeruimd bij de Duursche Waarden tussen Olst en Wijhe, langs de oevers van de IJssel, bij het IJsselmeer en in Park de Wezenlanden in Zwolle. Maar ook in het buitenland bijvoorbeeld, zo heb ik in Spitsbergen en Rwanda ook geholpen bij opruimacties. Daarnaast houd ik ervan om in de natuur te zijn. Mijn voornemen daarbij is dat ik altijd met ten minste één stuk afval moet terugkomen. Al gaat het maar om een klein stukje plastic. Dat een egel of een vogel daardoor niet doodgaat, is voor mij al de moeite waard. Je kan in je eentje de wereld niet veranderen, maar wel ietsje beter maken.”

 Hoe reageren andere mensen als ze jou zien opruimen?

“Een aantal jaren geleden kreeg ik nog wel eens de opmerking: heb je soms een taakstraf? En ik heb ook meegemaakt dat een fietser twintig meter verderop demonstratief zijn afval neergooide. Maar gelukkig merk ik de laatste tijd dat steeds meer mensen bezig zijn met de impact die ze kunnen hebben op het milieu. Afval opruimen wordt steeds normaler gevonden. Hoewel ik me grote zorgen maak over de staat van de natuur geloof ik door die bewustwording bij steeds meer mensen wel in een betere wereld. Zwerfafval opruimen geeft je een goed gevoel. Als ik één of twee mensen enthousiast kan maken en die doen dat op hun beurt ook weer bij anderen, dan krijg je een steeds betere wereld waarin mensen het verschil kunnen maken.”

Wat is voor jou aanleiding geweest om zwerfafval op te ruimen?

“Ik werd gegrepen door twee films: Samsara en Albatross. Samsara is een film die aan de ene kant over de schoonheid van de natuur gaat, en aan de andere kant over industrieën, rampen en hoe de mensheid met de aarde omgaat. Daar werd ik allesbehalve vrolijk van; ik weet nog dat ik in tranen uit de bioscoop kwam. Bij Albatross ging het over albatrossen die leven op een eilandengroep ergens middenin de oceaan. Die vogels sterven omdat hun maag vol zit met plastic. Het is een ingrijpende film over een wereld die ik niet wil, https://www.albatrossthefilm.com/. Ik kan me dan ook enorm ergeren aan de mentaliteit van mensen die overal maar afval neergooien. Natuur is een wonder, daar moet je heel erg zuinig op zijn.’

 

 

Tekst: Mirjam van Huet, MCM tekst

ä