Onze campagnes

Zwerfafval opruimen geeft nog meer voldoening als je het doet als veel andere mensen het ook doen. Het lukt dan soms ook beter om nieuwe mensen te werven omdat er ook landelijke publiciteit is. En de kans is groter dat de plaatselijke media aandacht geven aan jouw actie. 

Mooi Schoon versterkt elk jaar drie campagnes. De Landelijke Opschoondag sluit aan bij de campagne van Nederland Schoon, de World Cleanup Day sluit aan bij de campagne van de Plastic Soup Foundation. Door aan te sluiten bij deze landelijke campagnes is de invloed vele malen groter.

Mooi Schoon organiseert de volgende campagnes:

  • Landelijke Opschoondag
  • World Cleanup Day
  • Nieuwjaarsvegen

Landelijke Opschoondag

De Landelijke Opschoondag valt elk jaar op de 3e zaterdag van maart. Dit is een landelijke campagne georganiseerd door Nederland Schoon waarbij Mooi Schoon zich aansluit. Het doel van deze dag is om zwerfafval vrij de lente in te gaan. Elke jaar melden vele vrijwilligers zich aan om een opschoonactie te organiseren. Mooi Schoon helpt deze vrijwilligers elk jaar door het leveren van zwerfafval opschoonmaterialen.

De editie van 2021 staat gepland op zaterdag 20 maart.

Deelnemers afgelopen edities:

201940 aangemelde acties754 deelnemers
2020*22 aangemelde acties312 deelnemers

* Editie van 2020 is niet doorgegaan vanwege het coronavirus.

World Cleanup Day

World Cleanup Day is een wereldwijde zwerfafvalopruimactie die in meer dan 157 landen wordt gehouden. In 2019 deden wereldwijd 20 miljoen vrijwilligers mee. De aankomende editie van de World Cleanup Day staat gepland voor 18 september 2022, klik hier voor meer informatie.

202125 aangemelde acties619 deelnemers

Nieuwjaarsvegen

Tijdens het oud en nieuw feest wordt elk jaar veel vuurwerk afgestoken. Het grootste deel van het vuurwerk belandt op straat, wordt niet opgeruimd en blijft daar lang liggen. Mooi Schoon zet zich in om de bewoners te helpen bij het opruimen van het afgestoken vuurwerk. Op deze manier ligt de straat er direct weer schoon bij en komt het vuurwerkafval ook niet in de natuur terecht. Het nieuwjaarsvegen is elk jaar op 1 januari.  

ä