Kom jij samen met GoClean in actie tegen de Plastic Peukmeuk?

Kom jij samen met GoClean in actie tegen de Plastic Peukmeuk?
 

Sigarettenpeuken worden wereldwijd het meest gevonden als zwerfafval. Naar schatting belanden in Nederland jaarlijks 10 miljard sigarettenpeuken op straat, waarvan er maar liefst 2 miljard in de natuur terecht komen. GoClean komt hiertegen in actie en zoekt peukmeuk onderzoekers. Iets voor jou?

Peukmeuk onderzoek
De meeste moderne sigarettenfilters bevatten celluloseacetaat, een plastic dat er twee jaar over doet om slechtst een derde van zijn massa af te breken. Het doel van deze actie is om de problematiek onder de aandacht te brengen bij de overheid, zodat er betere regelgeving en een verbod op filters komt.

Het onderzoek en de actie zijn een initiatief van GoClean en behoren niet tot het programma van Mooi Schoon. Uiteraard ondersteunen wij dit initiatief wel van harte en willen we onze vrijwilligers hierop attenderen.

Dus, als je interesse hebt kun je zelf contact opnemen via https://goclean.nl/nieuws/geef-je-op-en-wordt-peukmeuk-onderzoeker/

Schadelijke filters
Sigarettenfilters bestaan uit cellulose acetaat (type plastic) en resttabak. Plastic breekt niet af in de natuur. Resttabak breekt wel af, maar bevat giftige stoffen, zoals nicotine. Nicotine is bijvoorbeeld zeer giftig voor honden. Nicotine is een krachtig zenuwgif, het zit dan ook in verschillende insecticiden. Voor honden maar ook voor mensen is nicotine giftig. Bij mensen verlaat nicotine het lichaam deels direct via de nieren. Honden kunnen nicotine niet goed verwerken, met mogelijk een dodelijke afloop. Vanwege deze verontrustende omstandigheden heeft GoClean in 2020 de actie Plastic Peukmeuk opgestart.

Over GoClean
GoClean is gestart als burgerinitiatief met alleen het ruimen van zwerfafval. Inmiddels kun je ze het beste omschrijven als een landelijke community die zich – datagedreven – inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken. Meer informatie vind je op www.goclean.nl.

ä