Leerlingen Capellenborg adviseren over zwerfvuil

Leerlingen Capellenborg adviseren over zwerfvuil
 

4 teams van ieder 6 leerlingen uit het derde leerjaar van 4GT van de Capellenborg in Wijhe presenteerden op vrijagochtend 7 februari hun plannen voor de aanpak tegen zwerfvuil. Dit vond plaats in de Raadszaal van de gemeente Olst-Wijhe.

 De leerlingen waren met boswachter Jos van Staatsbosbeheer de Duursche Waarden ingegaan om zwerfvuil op te ruimen. Daarna hebben ze in groepjes oplossingen bedacht om zwerfvuil in en rond de IJssel te voorkomen of op te ruimen.

Enkele ideeën die naar voren werden gebracht:, geef educatie aan basisschoolleerlingen zodat ze geen zwerfvuil veroorzaken, gebruik de app Litterrati,  installeer camera’s zodat mensen die zwerfvuil veroorzaken gespot worden, organiseer vrijwilligersgroepen, leg een ‘zeef’ in de IJssel die het plastic opvangt en nog veel meer. Het aanwezige panel stelde vragen waarop de leerlingen duidelijke antwoorden gaven.

‘We vonden het een superproject, vooral het opruimen van zwerfvuil vond ik mooi’, zo reageerde 1 van de jongeren. Een ander zei ‘dat opruimen vond ik niet wat, maar het oplossingen bedenken in een groepje vond ik erg leuk’.

Wethouder Marcel Blind sloot de enerverende ochtend af en bedankte de jongeren hartelijk voor hun goede ideeën.

ä