Waarom is zwerfvuil zo schadelijk?

Zwerfvuil is om talloze redenen schadelijk voor mens en natuur. We hebben er een paar toegelicht.

Dieren eten zwerfvuil
Je hebt de afschuwelijke beelden vast wel eens gezien: schildpadden die verstrikt zijn geraakt in een plastic net, omdat ze dachten dat het eten was. Ook vogels zien rondzwervend plastic regelmatig als eten. Hun magen kunnen dit afval niet verteren en kunnen hieraan doodgaan. Maar ook grotere dieren hebben problemen met het zwerfvuil. Zo eten koeien blikjes op. Doordat deze scherp zijn, kunnen de koeien interne wondjes krijgen.

Afbreken duurt lang
Het meeste zwerfvuil dat wordt weggegooid verteert erg langzaam. Aluminium blikjes doen er zeker 50 jaar over voordat ze volledig zijn afgebroken door de natuur. Plastic vergaat zelfs helemaal niet. Het wordt alleen afgebroken in kleine stukjes plastic. Zo blijft plastic altijd rondzwerven in de natuur. En hoe kleiner het plasticdeeltje, hoe gemakkelijker het wordt opgegeten door dieren. Uiteindelijk kan het zelfs in ons voedsel terecht komen, bijvoorbeeld in vis.

Doorn in het oog
Naast dat zwerfafval slecht is voor de natuur, ziet het er natuurlijk niet uit. Iedereen woont, werkt en recreëert liever in een mooie en opgeruimde omgeving, dan ergens waar overal sigarettenpeuken, blikjes of snoeppapiertjes op straat liggen. Het opruimen van zwerfvuil kost daarnaast ook ontzettend veel geld. Jaarlijks geven overheden er miljoenen euro’s aan uit en zelfs dan is het niet allemaal opgeruimd.

ä