Kom in actie voor een schone straat

Iedere 3e zaterdag in maart is het  Landelijke Opschoondag. Dit jaar was het alweer de 20e editie! Op deze dag stroopt heel Nederland de mouwen op en geven we samen de straten, pleinen en buurten een grote voorjaarsschoonmaak. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.
Jij doet toch ook mee?

Mooi Schoon voert elk voorjaar, samen met achttien gemeenten, campagne voor de Landelijke Opschoondag en de voorjaarsschoonmaak van straten en buurten. Want in het voorjaar gaan we weer meer naar buiten en spelen de kinderen weer op straat. Dat doen we het liefst in een schone buurt waar de natuur de ruimte heeft om tot bloei te komen.

Daarom roepen we gezinnen en andere actieve buurtbewoners op om in actie te komen en (met in achtneming van de geldende coronamaatregelen) de eigen straat schoon te maken.

Want hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden!

Opruimtips

Ben jij van plan om in actie te komen tijdens de Landelijke Opschoondag? Wat goed! We delen graag een aantal handige tips met je:

  • Draag altijd handschoenen bij het opruimen en gebruik een afvalgrijper. Zwerfvuil is onhygiënisch en kan scherp zijn.
  • Gooi opgeruimd zwerfafval direct in de vuilniszak of vuilnisbak.
  • Draag een veiligheidshesje en let goed op het verkeer.
  • Was achteraf direct je handen.
  • Bepaal vooraf je route. De volgende keer kan je dan een andere route lopen. Zo wordt jouw omgeving beetje bij beetje weer een stukje schoner. 
  • Heb je een hond? Neem dan tijdens het uitlaten een afvalgrijper mee. Dan sla je twee vliegen in één klap.  
  • Ga met je gezin zwerfvuil opruimen. Dat is niet alleen veel gezelliger, maar ook leerzaam voor de kinderen. Zo worden ze zich op een laagdrempelige manier bewust van het zwerfvuil probleem. Met andere woorden: een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. 

 

ä