Met de hele buurt houden we Breecamp mooi schoon

Met de hele buurt houden we Breecamp mooi schoon
 

Om zijn buurt netjes te houden, organiseert Olaf Lageveen elk jaar een schoonmaakdag in Breecamp, in de Zwolse wijk Stadshagen. Jong en oud loopt dan uit om de straten en bosjes te ontdoen van spul dat daar niet thuishoort. De ‘dagopbrengst’: 400 kilo zwerfvuil. “Kinderen vinden het geweldig om met zo’n grijper afval te rapen.”

Hoe ga jij de strijd aan met zwerfvuil?

“Elk jaar in maart organiseer ik in mijn buurt Breecamp een schoonmaakdag. Dan ruimen we met zo’n 40 man al het zwerfafval op. Mooi Schoon geeft ons handschoenen, grijpers en plastic zakken. We kregen met de hele buurt ook een keer een rondleiding bij afvalinzamelaar ROVA, waar Mooi Schoon onderdeel van uitmaakt. Enorm interessant, ook voor de kinderen. Want wat gebeurt er als je iets in de berm gooit? En welke route legt je afval af, nadat je het in de prullenbak gooit? Als iemand dát snapt, gaat ‘ie beter met afval om.”

Ben jij op afvalgebied de ‘bewustmaker’ van Breecamp?

“Ha, da’s een beetje te veel eer. Ik vind het wel erg leuk om te doen. Deze buurt is zo’n tien jaar oud en in het begin lag er veel bouwafval. Er waren hier, aan de rand van Zwolle, veel open vlaktes, dus de wind blies het afval alle kanten op. Ik dacht: hoe kunnen we daar iets aan doen? Ik kwam al snel uit bij Mooi Schoon. Onze eerste schoonmaakdag is alweer zeven jaar geleden; het was meteen een succes.”

Hoe gaan jullie te werk in deze coronatijd?

“Met de hele bups de buurt door, dat kan nu natuurlijk niet. Maar zwerfafvalruimen in je eentje is prima te doen. In mijn schuur heb ik alle grijpers en plastic zakken liggen. Willen mensen een afvalrondje doen, dan mogen ze deze spullen bij mij ophalen. Ik werk vanuit huis, dus kan alles meteen meegeven. Vooral rond de school en voetbalkooi en langs de geluidswal ligt veel zwerfafval. Dus opruimacties daar zijn heel welkom. Via de Facebookgroep van de wijk roep ik hiervoor vrijwilligers op. Zo mooi: er gingen in de coronaperiode wel 80 personen de straat op om afval te verzamelen.”

Nog gekke dingen aangetroffen bij het afvalruimen?

“We vonden ooit een led-televisie, nog helemaal intact. En ook al eens een briefje van tien euro. Tegenwoordig vissen we heel wat mondkapjes uit de berm. En overal liggen statiegeldflesjes. Die lever ik in, zo ben ik dan wel weer.”

Merk je direct resultaat van de opruimacties?

“De eerste twee jaar hengelden we op één opruimdag meer dan 2.000 kilo afval binnen. Dit was toen nog vooral bouwafval. Nu zitten we op zo’n 400 kilo afval per schoonmaakactie. Zwerfafval is lichter dan bouwafval natuurlijk, maar 400 kilo vind ik nogal wat.”

Wat is jouw grootste ergernis met betrekking tot zwerfvuil?
“Het is spul dat niet in de natuur, in onze leefomgeving, thuishoort. Het is slecht voor het milieu en ook gewoon irritant, omdat het telkens in je tuin waait. Als vogels stukjes zwerfafval binnenkrijgen, gaan ze dood. En ik hou zo van vogels in mijn tuin.”

Wat kan er nog meer worden gedaan om zwerfafval te voorkomen?

“Bewustwording is denk ik het belangrijkst. Daar begint het mee. Sommige mensen gooien zo gemakkelijk iets op de grond of uit de auto. Zonder erbij na te denken. En als je zelf ergens afval ziet liggen, vind ik dat je dit best even kunt oprapen om het in de prullenbak te gooien.”

Hoe zet jij anderen ertoe aan om dit ook te doen?

“Het is heel simpel om je eigen buurt mooi schoon te houden. Als meerdere mensen meedoen, kost het ieder maar weinig tijd. En het levert zoveel op: een opgeruimde buurt, contact met je buurtgenoten, je leert misschien nieuwe mensen kennen. En kinderen vinden het geweldig om met zo’n grijper afval te rapen. Mooi om daar een voorbeeld aan te nemen.”

 

Tekst: Mirjam van Huet, MCM tekst

ä