‘Schoon houdt schoon’

‘Schoon houdt schoon’
 

Wim Venderbosch (79) uit Winterswijk zit niet stil. Sinds hij in 2007 met pensioen ging, ruimt hij in zijn woonplaats dagelijks zwerfafval op. En soms zelfs meerdere keren per dag. ‘Het is meer dan een hobby, het is een ideologie.’

Hoe kwam u op het idee om als vrijwilliger zwerfafval op te ruimen?

‘Ik werkte op de intensive care als hartfunctielaborant, in het ziekenhuis van Winterswijk. Ik ging op de fiets naar mijn werk en kwam ook toen al iedere keer thuis met gevonden blikjes en flesjes in mijn fietstas. Als ik die zag liggen, ergerde ik me eraan, dus ruimde ik ze op. Ik had toen geen tijd om het te doen zoals nu, maar de vervuiling van de omgeving hield me toen dus ook al bezig. Sinds ik met pensioen ben, maak ik elke dag wel een rondje met de fiets.’

Waar ruimt u zwerfafval op?

‘Doordat ik veel fiets en wandel, weet ik precies waar in de omgeving van Winterswijk zwerfafval ligt. Rondom de zandafgraving het Hilgelo vind ik veel. In vakantietijd extra veel. Sommigen toeristen zitten er een hele avond te barbecueën. Of ze verblijven er een paar dagen met een tent. Ik vind dan van alles. Halve tentjes, barbecues, luchtbedden, stoelen.’

Laten mensen die zomaar liggen?
‘In principe weten mensen heel goed hoe het hoort. Alleen, die grote voorwerpen kunnen ze moeilijk in de afvalcontainers krijgen. En dan heb je nog jongeren. Zoals jonge vissers. Die worden er bij de vissersclub echt wel op gewezen dat ze de natuur schoon moeten houden. Maar jonge jongens bij elkaar, dan weet je wel hoe het kan gaan hè. Bij zulke groepjes loop ik soms ook eventjes langs. Dan zeg ik, ‘zorg dat het vanavond weer schoon is hè?’ Vaak gaat het dan goed.’

Hoe ruimt u het grof afval, zoals een hele barbecue of stoel op?

‘Ik verzamel het op een vast punt bij de containers. De beheerder van het Hilgelo haalt het op.’

Op welke plekken ruimt u nog meer zwerfafval op?

‘Ik ga ook door de dorpen. En ik pak de route vanaf de McDonalds geregeld mee. Mensen gooien onderweg de verpakkingen vanuit de auto naar buiten. De sloten pak ik ook mee. Als die droogstaan, zie je pas echt hoeveel er ligt. De bodem is helemaal bezaaid met blikjes. En die zijn hartstikke verroest. Dat is een teken dat ze er al heel lang liggen.’

Hoe komt u aan het materiaal om schoon te kunnen maken?

‘Doordat ik al het afval dat ik van straat haalde niet kwijt kon, kwam ik in contact met Mooi Schoon. Daar mag ik het nu brengen. Ook krijg ik van Mooi Schoon allerlei materialen: een afvalgrijper, plastic zakken en een hesje met de boodschap ‘Mooi Schoon’. Ik word goed voorzien.’

Wat levert een schone omgeving op?
‘Als je zorgt dat het schoon is, gooien mensen de rommel niet gauw meer op de grond. Schoon houdt schoon. Andersom geldt ook: als het rommelig is, wordt het ook sneller een rommeltje.’

Waarom doet u dit vrijwilligerswerk?

‘Ik ben graag bezig en dit geeft me de nodige lichaamsbeweging. Sommige sloten zijn twee meter diep. Dan moet ik langs het talud voorzichtig naar beneden lopen. Als ik dat de hele dag gedaan heb, kan ik het ’s avonds goed merken. En ik vind het gewoon ontzettend belangrijk dat de natuur schoon blijft. Dit is voor mij meer dan een hobby, het is een ideologie. Toekijken heeft geen zin.’

ä