Statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht vanaf 1 juli 2021

Statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht vanaf 1 juli 2021
 

Deze week is het statiegeldsysteem op kleine plastic (PET) flessen voor frisdrank en water ingevoerd. Het gaat om flessen van minder dan één liter, hierop wordt 15 cent statiegeld per fles geheven. Flessen met siroop, sap, olie of zuivel zijn uitgezonderd.

Inleverpunten
Kleine statiegeldflessen kun je in ieder geval inleveren bij supermarkten en bemande tankstations. Andere verkooppunten van plastic flessen mogen deze inname vrijwillig doen. Let op: voorlopig zijn ook nog ‘oude flesjes’ in omloop, hierop zit geen statiegeld. Dit komt omdat verkooppunten hun huidige voorraad gewoon mogen opmaken. 

Waarom statiegeld?
Deze nieuwe statiegeldregeling gaat onder andere de strijd aan met zwerfafval. De gedachte erachter is dat er minder kleine flessen op straat en in de natuur terechtkomen als er statiegeld op zit. Het statiegeldsysteem op grote flessen is succesvol gebleken; zo’n 95% van deze flessen wordt met dit systeem ingezameld en gerecycled. Kleine plastic worden nóg meer geproduceerd. Hopelijk worden deze met de invoer van statiegeld ook een stuk meer gerecycled.

ä