“We moeten samen zorgen voor een schone omgeving”

“We moeten samen zorgen voor een schone omgeving”
 

Anke Colenbrander uit Aalten ruimt al 12,5 jaar zwerfafval op in haar gemeente. ‘Je kunt klagen over troep in de natuur, maar je kunt ook de handen uit de mouwen steken. Ik doe liever dat laatste.’

Hoe kwam u op het idee om zwerfvuil te gaan opruimen?
“Er zijn drie onderwerpen die op iedere verjaardag ter sprake komen: de jeugd van tegenwoordig, hondenpoep en zwerfafval. Op een gegeven moment dacht ik: als ik toch iedere dag wandel met de honden, kan ik net zo goed tegelijkertijd afval opruimen. Ik heb de gemeente gebeld en kreeg een hesje, grijper, handschoenen en een rol vuilniszakken.”

Wat komt u allemaal tegen?
“Van alles. Snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, hele fietsen soms. Hoe meer troep ergens ligt, hoe meer erbij komt. Het heeft een aanzuigende werking. Ook daarom is het zo belangrijk om je omgeving schoon te houden.”

Hoe gaat u te werk?
“We hebben in Aalten veel prullenbakken. Ik loop met mijn grijper en een emmer van prullenbak naar prullenbak. Alles wat ik onderweg zie liggen en wat ik kan opruimen, ruim ik op. Ik heb ook wel eens een grote boodschappentas vol diepvriesproducten zien liggen. Toen heb ik de gemeente maar even gebeld, die hebben het toen opgehaald.”

Hoe blijft u positief als mensen steeds maar weer afval op straat blijven weggooien?
“Ik merk gelukkig dat er steeds minder afval ligt, dat vind ik hoopvol. Tijdens de corona-lockdowns kwam ik tijdelijk meer sigarettenpeuken tegen, maar over het algemeen zie ik het zwerfvuil afnemen. Het aantal plastic flesjes bijvoorbeeld is sinds de invoering van het statiegeld echt verminderd. Mensen vragen me weleens waarom ik het doe als er de volgende keer toch weer troep ligt op plekken die ik heb opgeruimd. Maar het motiveert me juist om door te gaan.’

Brengt het u nog meer, behalve een schonere woonomgeving?
“Ik ben buiten waardoor ik vitamine D aanmaak en ik doe meteen wat aan mijn conditie. Ook hou ik van fotograferen. Dus tijdens het opruimen maak ik foto’s van de natuur. Die plaats ik op Facebook en daar laat ik anderen van meegenieten. En ik geniet op mijn beurt weer van een schone omgeving. Toen ik laatst een nieuwe set ging ophalen bij de gemeente, kreeg ik als dank een bos bloemen en de ‘Plastic soup atlas’. Dat was een leuke opsteker.”

Stimuleert u anderen om ook mee te doen?
“Ik ben in Aalten niet de enige, maar het zou mooi zijn als meer mensen afval gaan opruimen. Zelf roep ik niet actief op om mee te doen, maar ik zoek soms wel de publiciteit op in de hoop dat anderen dit ook gaan doen. Ik ben overigens wel van plan om via Facebook een actie te starten waarbij mensen kunnen aangeven dat er in hun wijk zwerfafval ligt, zodat ik daar kan gaan opruimen. Wie weet stimuleert dat anderen om hetzelfde te doen. Het is denk ik belangrijk dat mensen weten dat de ROVA faciliteert met spullen, zoals een grijper, hesje en vuilniszakken. Dat maakt de drempel misschien wat lager.”

Ziet u zwerfvuil opruimen eigenlijk als een taak van bewoners?
“Het is makkelijk om te zeggen dat het een taak van de gemeente is, maar we moeten onze leefomgeving samen schoonhouden. En klagen is makkelijk, maar bedenk ook wat je zelf kunt doen om iets te veranderen.”

Wilt u ook afval opruimen in uw gemeente? Neem contact op met ROVA, info@mooi-schoon.nl

 

Tekst: Mirjam van Huet, MCM tekst

ä