Wij houden Nieuw Heeten mooi schoon

Wij houden Nieuw Heeten mooi schoon
 


Jeroen en Karin van Heuven uit het Overijsselse dorp Nieuw Heeten (gemeente Raalte) vissen per jaar zo’n 260 kilo zwerfvuil uit de bermen in hun buurt. Volgens hen snijdt het mes aan twee kanten: de buurt blijft netjes en het is goed voor het milieu. Bovendien hebben ze er samen met hun hond Sam een leuke wandeling aan. Zeker in tijden van corona een welkome bijkomstigheid.

Hoe ga jij de strijd aan met zwerfvuil?
“Mijn vrouw Karin en ik wonen in het buitengebied van Nieuw Heeten. Als ik door de straat naar huis rij, zie ik in de berm van alles schitteren; chipszakken, flessen, blikjes. Ik vind het een rotgezicht. Samen met Karin ruim ik eens in de twee à drie weken op. Van voorbijgangers krijgen we bemoedigende commentaren. ‘Goed bezig’, roepen ze dan. Volgens mij denken ze dat het ons werk is, maar we doen het op vrijwillige basis.”

Hoe kwamen jullie op het idee om dit vrijwilligerswerk te doen?
“Een collega van Karin heeft een app ontwikkeld, Helemaalgroen.nl. Met die app leg je vast waar je loopt. Die route wordt dan groen op de kaart, als: schoongemaakt. Na een paar weken wordt het oranje en nog later verdwijnt de markering. Zo kan iedereen die die app gebruikt, in één oogopslag zien waar ‘ie het best kan schoonmaken. De app werd ruim een jaar geleden gepresenteerd tijdens een voorlichting van ROVA in Infocentrum IJssel Den Nul over het opruimen van zwerfvuil. Zo zijn we begonnen. We doen het op een moment dat ons uitkomt. Nu, in tijden van corona, zeggen we nog sneller, kom we gaan even een ronde lopen.”

Vind je het belangrijk om anderen ook aan het opruimen te krijgen?

“Dat vind ik wel leuk ja. Karin en ik hebben samen al vier anderen enthousiast gemaakt, die nu ook geregeld een route lopen. En die mensen hebben op hun beurt ook weer mensen gemotiveerd om mee te doen. Alles bij elkaar is dat weer heel wat zwerfvuil dat wordt opgeruimd.”

Wat heb je nodig om zwerfvuil uit de bermen te vissen?

“Van ROVA kregen we hesjes met daarop de tekst ‘Nieuw Heeten Mooi Schoon’. Met die hesjes zijn we beter zichtbaar voor automobilisten. Ook kregen we grijpers om het vuil te pakken. Karin en ik gaan op pad met ieder een supergrote vuilniszak. Zo wandelen we 5 à 9 kilometer. Onze hond Sam gaat ook mee. Het is een leuke wandeling samen. Het tillen van de zakken is alleen zwaar en het loopt onhandig. Vroeger zetten we de volle zakken daarom in de berm, om ze later met de auto op te halen. Laatst heb ik via Marktplaats een bolderkar gekocht, daar zetten we de zakken nu in. We vissen bij een grote ronde zo’n 15 kilo afval uit de bermen.”

Dat is flink wat. Waar gaat dat afval heen?

“Nieuw Heeten werkt met diftar, dus hoe meer wij vanaf ons adres weggooien, hoe duurder. Daarom wordt het nu in overleg met ROVA en gemeente Raalte, waar Nieuw Heeten toe behoort, opgehaald.”

Waar komt al het afval vandaan?

“Volgens mij zijn het vooral mensen die onderweg eten hebben gehaald en dat in de auto al rijdend opeten. Vaak zien we een heel spoor: eerst de bakjes van de burgers, dan de bekers van de milkshakes en ten slotte de lege frisdrankflesjes. Dat mensen dat zomaar in de berm gooien hè, ik snap dat niet. Ik geloof overigens niet dat de invoering van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes verandering brengt in dit gedrag.”

Waarom doen jullie dit vooral, om de straat schoon te houden of om het milieu te ontlasten?

“Voornamelijk voor een schone straat, maar ook voor het milieu. En we doen het ook vanwege de dieren. Het gras in de berm wordt namelijk nu en dan gemaaid en daar worden dieren mee gevoerd. Mijn vrouw is dierenarts en weet hoe ziek een dier kan worden als het een scherp stukje blik of glas binnenkrijgt. Alleen al om dat te voorkomen, is dit zinvol vrijwilligerswerk.”

 

Tekst: Mirjam van Huet, MCM tekst

ä