75% van de rokers gooit de peuken op straat

Wist je dat per jaar omstreeks 10 miljard peuken op de grond gegooid worden in Nederland? Per roker gemiddeld 6 per dag, bijna 2500 per jaar. Veel peuken worden aangetroffen in een straal van 5 meter van de afvalbak. Rokers denken vaak dat het weggooien van een peuk in een afvalbak brandgevaarlijk is.

Peukenoverlast

Voor de meeste rokers is het weggooien van een peuk heel normaal. Peuken vormen echter een hardnekkig probleem. Peuken zijn lastig te verwijderen omdat ze zo klein zijn en op plaatsen liggen waar de schoonmaakmachine niet kan komen. Uit het zand zijn peuken helemaal lastig op te ruimen. 

Schadelijk voor milieu en dier

De natuur heeft 2 tot 12 jaar nodig om een filter af te breken. Zwerfpeuken bevatten reststoffen die dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Een sigarettenpeuk vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water wordt gegooid. Gooi peuken dus niet achteloos weg, maar houdt ze bij je. Een zakasbak zorgt ervoor dat je peuk nooit meer op straat gegooid hoeft te worden. 

Welke rol speelt de gemeente in het verwijderen van peuken?

De gemeente is verantwoordelijk voor het schoonhouden van een groot deel van de openbare ruimte. Het verwijderen van peuken is echter niet gemakkelijk. Dit probleem kan alleen worden opgelost als we samenwerken en peuken niet op straat gooien. Verzamel je peuken daarom in een asbak of doe ze in een peukenpaal.

Kauwgom blijft eeuwig plakken

Naast peuken vormt kauwgom ook een groot probleem. Een uitgespuugd kauwgompje op straat blijft voor altijd aan de grond geplakt zitten. Want kauwgom verteert nooit. Om straten schoon te krijgen is een professioneel verwijderingssysteem nodig. Dit kost veel geld en tijd. Ook kauwgom hoort gewoon in de prullenbak!

ä