8.000.000.000 plastic tasjes zwerven in de natuur

Wist je dat in Europa jaarlijks meer dan 8.000.000.000 plastic tasjes in de natuur terecht komen? Het plastic breekt niet af en belandt in de plastic soep in de oceanen. Voorkom het gebruik van plastic. Neem je eigen tas mee en gebruik zo min mogelijk wegwerptasjes. Kies voor preventie, dan hergebruik en daarna voor recycling. Zorg dat plastic geen zwerfvuil wordt.

Plastic verdwijnt nooit

Als we zwerfvuil niet opruimen, blijft het jaren lang liggen. De afbraaktijden voor afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom verdwijnen nooit, maar vallen uiteen in minuscule deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven. Als je goed om je heen kijkt vind je overal plastic. Hoe kleiner de stukjes plastic des te moeilijker het is om ze op te ruimen. Meer informatie »

Een tasje minder graag

Onderzoek van Kennisinstituut Duurzame Verpakkingen toont aan dat met betere communicatie over het zelf meenemen van een boodschappentas en het beprijzen van draagtasjes het aantal tasjes fors daalt. Meer informatie »

Van petfles naar voetbalshirt

Laat je plastic niet zwerven, maar houdt het apart. Nadat de plastic verpakkingen gescheiden zijn ingezameld, worden er korrels van gemaakt die als grondstof dienen voor nieuwe plastic producten. Zo krijgen jouw lege boterhamzakjes, margarinekuipjes en plastic flessen een nieuw leven. Voor de productie van de voetbalshirts van het Nederlandse elftal in Brazilië is gebruikgemaakt van gerecyclede plastic flessen, gemiddeld 18 per tenue. meer informatie »

Ruim 90% van ons afval kan worden hergebruikt

Afval bestaat niet, grondstof wel. Bij het gescheiden inzamelen van herbruikbare grondstoffen zoals plastic, papier, GFT en glas, kan meer dan 90% van al het huishoudelijk afval worden hergebruikt. De circulaire economie zorgt er voor dat producten en grondstoffen worden hergebruikt in plaats van vernietigd. Dit kan leiden tot een enorme besparing op grondstoffen. Meer informatie »

ä