Zwerfvuil in top 3 van ergernissen

Wist je dat miljoenen Nederlanders zich mateloos ergeren aan zwerfvuil? En terecht: rondzwervende rommel verslechtert onze directe leefomgeving, vergroot ons gevoel van onveiligheid en trekt ongedierte aan. Als zwerfvuil eenmaal op straat ligt, verkleint het door verwering door de wind, zonlicht en regen. Deze kleine deeltjes zijn niet eenvoudig op te ruimen en zijn schadelijk voor mensen, dieren en planten.

Opruimen kost miljoenen

We produceren jaarlijks zo’n 300 miljoen kilo zwerfvuil. Gemeenten, Rijkswaterstaat en de beheerders van natuurgebieden maken de openbare ruimte schoon, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het opruimen, verwerken en voorkomen van zwerfvuil kost ons ruim 250 miljoen euro per jaar. Meer informatie »

De meerwaarde van schoon

Een omgeving zonder zwerfvuil levert meer op dan alleen schone gemeente. Het draagt bij aan een leefbare en veilige omgeving die ook mooi en plezierig is. Een plek waar je graag woont, winkelt of sport. Bovendien vermindert het gevaar voor dieren en de plastic soep. Gelukkig zijn we steeds vaker bereid zelf zwerfvuil te voorkomen en op te ruimen. Kom jij ook in actie? Meer informatie »

Zelf iets doen tegen zwerfvuil

Hoe klein je bijdrage ook is, samen maken we een groot verschil. Het succes ligt op straat, je hoeft het alleen maar op te rapen. Ook als je af en toe een blikje of een stuk plastic opruimt, is dat al de moeite waard. Neem een vuilniszakje mee tijdens een wandeling. Of maak zo nu en dan een speciaal opschoon-ommetje. Denk ook eens aan het organiseren van een opschoon-actie in de buurt!

Wat doet de gemeente aan het zwerfvuilprobleem?

Deelnemende gemeenten bundelen hun krachten binnen het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon. De gemeente ondersteunt hiermee niet alleen opschoonacties door inwoners, ook zelf geeft zij het goede voorbeeld met een grote opschoonactie van de boven- en ondergrondse verzamelcontainers. Bovendien worden winkelcentra/-straten grondig opgeschoond. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Daarnaast blijft de gemeente actief met machinaal vegen van de straten en er worden mensen ingezet om handmatig zwerfvuil te ruimen.

ä