“Zwerfvuil opruimen als teamuitje”

“Zwerfvuil opruimen als teamuitje”
 

 

Michiel Mulder werkt voor Vadain, een leverancier van zachte raamdecoratie. Samen met collega’s gaat hij regelmatig zwerfvuil rapen. Of ploggen, zoals ze het bij Vadain noemen: plastic oprapen en wandelen.

 Hoe ben je op het idee gekomen om dit met collega’s te gaan doen?

“Ons bedrijf is op alle fronten aan het vitaliseren en verduurzamen. Ongeveer anderhalf geleden deden we met een groep collega’s mee met een schoonmaakactie van Schone Rivieren. Mooi Schoon, het zwerfafvalprogramma van ROVA was een van de partners, zo zijn we met hen in contact gekomen. We gaan nu vijf tot zes keer per jaar met een groep collega’s van onze vestiging in Genemuiden ploggen: wandelend door de natuur plastic en zwerfvuil opruimen.”

Hoe ziet zo’n plog-actie eruit?

“Het is altijd op zaterdagochtend. We verzamelen rond 8.30 uur bij ons kantoor en vertrekken dan naar een vooraf uitgekozen plek. Daar drinken we koffie met wat lekkers en dan beginnen we. Tegen 12.00 uur zijn we weer terug.”

Staan je collega’s te springen om dit op hun vrije zaterdag te doen?

“Dat wisselt, maar het enthousiasme groeit. We zijn inmiddels met een groep van rond de twintig mensen. Natuurlijk zijn er ook collega’s die liever langs of op het voetbalveld staan of die andere verplichtingen hebben, maar de mensen die meedoen zijn super enthousiast. Een van de deelnemers vertelde na haar eerste plogwandeling dat ze haar collega’s niet zo vaak ziet, dus dat dit een leuke manier was om eens met elkaar te praten.”

Teambuilding dus?

“We werken hard aan een cultuur van samen doen. Daar dragen dit soort dingen aan bij. Er ontstaan andere gesprekken, de lijntjes worden korter. We denken er ook over om het eens met relaties of klanten te doen. En dan bijvoorbeeld langs het strand. Er ligt overal genoeg rotzooi, helaas.”

Waar lopen jullie zoal?

“We zijn een keer in het Staatsbos geweest en hebben laatst op ons eigen bedrijventerrein en in Genemuiden gelopen. Dat hebben we gecombineerd met een stadstoer, een idee van een collega. Ook de wijk Holtenbroek in Zwolle staat nog op het lijstje.”

Hoe worden jullie door Mooi Schoon ondersteund?

“We geven bij Mooi Schoon aan wanneer we gaan ploggen en dan zorgen zij voor voldoende vuilniszakken, grijpers, handschoenen en hesjes. We hebben zelf prikstokken laten maken met ons logo en de tekst ‘Uit liefde voor schoonheid’. Maar de grijpers van Mooi Schoon zijn voor sommige dingen handiger. Mooi Schoon kan de vuilniszakken ophalen, maar omdat we na afloop toch terugkomen bij ons kantoor en daar ook afval gescheiden inzamelen, gooien we het vaak in onze eigen container.”

Waarom vinden jullie dit belangrijk om te doen?

“Duurzaamheid is een van onze kernwaarden. We proberen bijvoorbeeld minder afval te produceren op kantoor en kijken ook kritisch naar de selectie van onze gordijnstoffen. We proberen steeds meer aanbod te hebben van stoffen van gerecyclede materialen, bijvoorbeeld van petflessen. Het leek ons een mooi idee om dan zelf die materialen uit de natuur te halen. Symbolisch dan. Tegelijkertijd ben je in beweging en loop je een flinke afstand. Dat draagt natuurlijk ook bij aan een vitale leefstijl.”

 

Tekst: Mirjam van Huet, MCM tekst

ä